Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuskusowe wspomnienie lata z grillowanymi warzywami i grzybami

Kuskusowe wspomnienie lata z grillowanymi warzywami i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 215

Dla każdego coś dobrego, mięsa, warzywa, sałatki, oraz zdrowe dodatki. Warzywa u mnie jednak wygrywają, zawsze ze smakiem szybko znikają, a jak je z kuskusem podałam to nowych zwolenników kaszy zyskałam. Delikatne połączenie kuskus z dobrze doprawionymi warzywami, i z świeżymi ziołami, jako samodzielne danie smakowało idealnie, a dla mięsnych wielbicieli zastąpiło pieczywo genialnie.

Składniki

  • ok. 200 g kaszy kuskus,
  • świeża papryka czerwona,
  • świeża papryka żółta,
  • 1-2 młode marchewki,
  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • 2 -3 cebule szalotki,
  • garść grzybów mun,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • papryka chili świeżo mielona do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • listki świeżej mięty zwykłej,
  • listki świeżej mięty pieprzowej,
  • ok. 150 g małych pieczarek,
  • przyprawa kurkuma,
  • oliwa z oliwek.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kuskusowe wspomnienie lata z grillowanymi warzywami i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, po 15 min odcedzamy i kroimy na połowę kawałki, jeśli były w całości.

    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) ze szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.

    Warzywa obieramy i kroimy. Marchew w plasterki ok. 0,5 cm, paprykę w mniejsze kawałki (paski, kwadraty), cebule na ćwiartki, ósemki, w zależności od ich wielkości.

    Wszystkie warzywa, grzyby mun łączymy ze sobą, skrapiamy olejem i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
    Dodajemy rozmaryn, lubczyk i całość mieszamy.
    Warzywa przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Przed dodaniem wyciągamy gałązkę lubczyku i rozmarynu.
    Pieczarki oddzielnie skrapiamy olejem, oprószamy kurkumą, solą i mieszamy, oddzielnie grillujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń