Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy lasagne, w wersji drobiowej z warzywami danie jest o wiele lżejsze ale nie ustępuje smakiem oryginałowi.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 173
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 173
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Składniki
Aby lasagne była lekka dodałam mniej więcej tyle samo warzyw co mięsa, warzywa później były ledwo wyczuwalne w smaku.
Na patelni lekko zrumieniłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, kapustę i pora, dodałam anchois, czosnek i mięso mielone. Po podsmażeniu można dodać sos pomidorowy, dodałam też mus dyniowy dla witamin. Teraz całość trzeba doprawić solą, pieprzem oregano i bazylią.
Beszamel: W rondelu roztapia się masło, potem mąkę i ją przesmaża a na konic wlewa mleko i miesza. Użyłam mleka owsianego i beszamel wyszedł świetny. Jeszcze trzeba doprawić solą, pieprzem i gałką i można dosypać trochę startego sera, wtedy beszamel nie rozleje się. Jedną łychę beszamelu dodałam do sosu mięsnego- wtedy ładniej się zestala po upieczeniu.
Do wytłuszczonej formy wkłada się płat podgotowanego makronu, sos, kilka kaparów i ser- tutaj niektórzy używają mozzarelli. I tak na przemian. Górę pokrywa się beszamelem i zapieka około 45 minut do zrumienienia.
Najlepiej upiec ją na 30 minut przed obiadem, lepiej się kroi.
Smacznego :)