Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy lasagne, w wersji drobiowej z warzywami danie jest o wiele lżejsze ale nie ustępuje smakiem oryginałowi.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 460
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 460
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Składniki
Aby lasagne była lekka dodałam mniej więcej tyle samo warzyw co mięsa, warzywa później były ledwo wyczuwalne w smaku.
Na patelni lekko zrumieniłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, kapustę i pora, dodałam anchois, czosnek i mięso mielone. Po podsmażeniu można dodać sos pomidorowy, dodałam też mus dyniowy dla witamin. Teraz całość trzeba doprawić solą, pieprzem oregano i bazylią.
Beszamel: W rondelu roztapia się masło, potem mąkę i ją przesmaża a na konic wlewa mleko i miesza. Użyłam mleka owsianego i beszamel wyszedł świetny. Jeszcze trzeba doprawić solą, pieprzem i gałką i można dosypać trochę startego sera, wtedy beszamel nie rozleje się. Jedną łychę beszamelu dodałam do sosu mięsnego- wtedy ładniej się zestala po upieczeniu.
Do wytłuszczonej formy wkłada się płat podgotowanego makronu, sos, kilka kaparów i ser- tutaj niektórzy używają mozzarelli. I tak na przemian. Górę pokrywa się beszamelem i zapieka około 45 minut do zrumienienia.
Najlepiej upiec ją na 30 minut przed obiadem, lepiej się kroi.
Smacznego :)