Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 694

Pyszna, pożywna lasagne ze szpinakiem i boczkiem :) Świetny pomysł na sycące danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad na dwa dni. Po odgrzaniu smakuje równie dobrze jak świeżo po upieczeniu. Boczek można zastąpić piersią z kurczaka. W obu wydaniach smakować będzie pysznie :)

Składniki

  • 24 płaty makaronu lasagne
  • 200 pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
  • 50 g parmezanu (lub pecorino)
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka 3,2%
  • sól (do smaku)
  • biały pieprz (do smaku)
  • gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • 900 g szpinaku (może być mrożony)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
  • gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lasagne ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Na patelni zarumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć do odparowania wody.
    Beszamel: W rondelki rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko cały czas energicznie mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
    Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wymieszać.
    Płaty lasagne wrzucać stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund. Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami układać: szpinak, ser, płat lasagne, beszamel...aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem i posypane serem. Lasagne zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu. Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby zapiekanka się "związała".

  2. Rady: Makaronu nie trzeba wcześniej obgotowywać, ja wrzucam go jednak na kilka sekund do gotującej się wody, dzięki temu skracam już czas zapiekania.
    Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony ser. Fajnie sprawdzi się feta, gorgonzola czy mozzarella.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 listopada Szpinakowa jest najsmaczniejsza a z boczkiem brzmi bardzo ciekawie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń