Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki - na zasmażanej kapuście - petarda !!!!!

Łazanki   - na zasmażanej kapuście - petarda !!!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 3101

będzie troszkę zabawy z kapustą ale W A R T O !!!! możesz schować swoją kuchenną miotłę - TE ŁAZANKI WYMIATAJĄ WSZYSTKO :)))))))))

Składniki

  • makaron łazanki - 1 opakowanie ok. 500 g
  • kapusta biała - ćwiartka ok. 80 dkg
  • boczek wedzony ok. 50 dkg
  • kiełbasa np. podwawelska - 30-40 dkg
  • cebula - 1 duża
  • kosta rosolowa np. wołowa - 2 szt.
  • smalec 2-3 łyżki
  • sól, pieprz czarny (świeżo mielony)
  • koperek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łazanki - na zasmażanej kapuście - petarda !!!!!

Przygotowanie

  1. - zsiekaj kapustę na kwadraciki wielkością jak najbardziej zbliżone do łazanek,

    - zalej wodą i podgotuj ok. 10 minut.

    - odcedź kapustę i na chwilę odstaw,

  2. - pokrój boczek na małe skwarki lub małe słupki, podsmaż na patelni i odłóż do miski,

    - pokrój kiełbasę na plasterki a pózniej w ćwiartki, podsmaż na patelni i odłóż do miski,

    - pokrój cebulę w grubą kostkę podsmaż na patelni.

    ps. jeżeli będziesz mieć mało tłuszczu z zesmażanego boczku - dodaj smalcu.

  3. - do podsmażonej cebuli wrzuć na patelnię podgotowaną kapustę i chwilę podsmaż na "dość dużym ogniu",

    - podlej kapustę kilkoma łyżkami wody i dorzuć kostkę rosołową (ja lubię intensywne smaki wiec dorzucam dwie :),

    - przykryj patelnię pokrywą i duś około 15 minut, pod koniec duszenia - jak odparuje woda dorzuć boczek i kiełbasę.,

    - w międzyczasie ugotuj makaron - musi być "aldente",

  4. do jednego garnka wrzucaj:
    - świeżo ugotowany makaron,
    - gorącą, prosto z patelni, kapustę z boczkiem i kiełbasą,
    - drobno posiekany koperek.

    Całość dokładnie wymieszaj, dopraw świeżo mielonym pieprzem -

    S M A C Z N E G O !!!!

    ps. po wymieszaniu, jeżeli pozwoli Ci na to głód i nerwy, możesz łazanki zapiec 10 min w piekarniku w naczyniu żaroodpornym :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń