Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z mięsem i kapustą.

Łazanki z mięsem i  kapustą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 1543

Polecam, bardzo smaczne łazanki z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami. Do łazanek użyłam domowego kiszenia bardzo smaczną kapustę, ukiszoną wraz z żurawiną, która podkreśla smak kwasu w kapuście dodając troszkę swojej goryczki.

Składniki

  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty (domowego kiszenia)
  • 70 dag. mielonego mięsa wieprzowego
  • 25 dag łazanek
  • 7 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka kostki rosołowej domowej roboty
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W litrze wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego, gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Kapustę gotujemy dzień wcześniej i pozostawiamy na noc do ostygnięcia.

  2. Ostudzoną kapustę lekko odciskamy, kroimy nożem i smażymy wraz z mięsem mielonym, doprawionym pieprzem i solą. W między czasie na patelni smażymy pieczarki z cebulą i gotujemy makaron łazanki. Gdy pieczarki podduszą się z cebulą, dodajemy je do wcześniej podsmażonej kapusty z mielonym mięsem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki jednocześnie podsmażając je na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia jeszcze raz próbujemy smak i w razie potrzeby doprawiamy. Po zakończonym duszeniu, nakładamy na talerze i zajadamy :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń