Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1009 Ocena: 28109

Dodano:

Odsłon: 1738

Dzisiaj zapraszam na moją wersję łazanek z pieczarkami oraz kiełbasą z piersi kurczaka. Zamiast klasycznego makaronu łazanki użyłam kolorowych kokardek, które urozmaicają smak oraz wygląd dania. Gorąco polecam :)

Składniki

  • 250 g makaronu kokardki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 2 białe cebule
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szczypty ziaren kminku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną drobno kroimy, przekładamy do garnka i podlewamy wodą (na tyle by przykryć kapustę). Do kapusty dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i wyciągamy listki laurowe oraz ziele angielskie.

  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, a kiełbasę w kostkę. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Następnie dodajemy kiełbasę, chwilę smażymy, a na sam koniec dodajemy kiszoną kapustę.

  3. Makaron odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy ziarnami kminku, solą oraz pierzem i smażymy jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły.

  4. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę to możemy ją przepłukać pod zimną wodą tuż przed gotowaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń