Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo inaczej

Leczo inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5028

Dodano:

Odsłon: 14553

Do lecza można dodać wszystko co zalega nam w lodówce i ja tak właśnie zrobiłam.

Składniki

  • Cukinia 1 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Pieczarki 15 dag
  • Marchewki 2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Kiełbasa 25 dag
  • Pomidory 2 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa 3 łyżki
  • Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, bazylia, tymianek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo inaczej

Przygotowanie

  1. Marchewki i pietruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, lekko solimy i wstawiamy na mały ogień.

  2. Cukinię myjemy i kroimy ją w średniej wielkości kostkę (nie obieramy ze skórki). Wrzucamy ją do garnka z gotującą się marchewką, trzymamy na ogniu, aż warzywa zmiękną i wyłączamy ogień.

  3. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią. Przekładamy je do garnka z cukinią i marchewką.

  4. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy, aż zrobią się chrupiące i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.

  5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną, rozgniatamy je widelcem, podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka.

  6. Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, bazylią i tymiankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień na około 5 minut. W razie potrzeby podlać wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń