Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo zawsze w domu moja mama przygotowywała, do którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam.
duży garnek o szerokim dnie
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6324
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6324
Składniki
Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a cebulę w piórka. Boczek dowolnie (paski, kostkę) w małe kawałki, a cukinię na kostkę ok. 1cm/ 1cm. W dużym garnku o szerokim dnie podsmażamy boczek. Następnie dodajemy olej, czosnek, cebulę i całość podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pomidorki, sos sojowy, curry, seler i paprykę słodką. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy cukinię i kilka min dusimy pod przykryciem. Cukinia powinna być al dente, nie musimy mieszać, a pomidorki powinny być wyczuwalne. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i paprykę wędzoną. Danie powinno być ostre, wyraziste. Wody nie potrzebujemy dodawać bo sok powstanie z pomidorków i cukinii.