Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień jakoś u nas jest pod znakiem leczo. Zazwyczaj gotuję leczo z boczkiem i kiełbasą, ale tym razem nie było w domu kiełbasy, padał deszcz i nie za bardzo chciało się po nią wychodzić, więc wykorzystałam parówki. Kupuję parówki dla dzieci z szynki bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, więc mam dużą nadzieję, że nie wrzucam do garnka całej tablicy Mendelejewa. Leczo wyszło bardzo smaczne i wszyscy zjedli je ze smakiem.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4288
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74342
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4288
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74342
Składniki
Cebulę drobno kroimy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim cebulę
Pomidory myjemy i zanurzamy na ok 20 sekund we wrzątku ( w osobnym garnku zagotowuję wodę i zanurzam w niej pomidory na ok 20 sekund, po czym wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej ), po czym po przestudzeniu obieramy ze skórki, wykrawamy twardą część od ogonka i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z podsmażoną cebulą. Gotujemy delikatnie je soląc
Gdy pomidory się nieco rozgotują dodajemy do nich pokrojone w kosteczkę papryki oraz przeciśnięty czosnek. Gotujemy ok 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy kolejne 10 minut
Pod koniec dosalamy i doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką
W osobnym garnku gotujemy parówki. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do leczo
Leczo podajemy samodzielnie lub z ulubionym pieczywem