Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinii i papryki

Leczo z cukinii i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1069

Dodano:

Odsłon: 625

Leczo ma wiele odmian. Tym razem jest na bazie cukinii i papryki, choć nie zabraknie kilku zaskakujących składników :-)

Składniki

  • 1 cukinia
  • 2 paprykli
  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 25 dag wędzonej kiełbasy
  • 50 g serka topionego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię, ogórki i cebulę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Warzywa pokroić w kostkę lub w paski i wrzucić do rondla. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, podlać wodą (mniej-więcej 1 szklanka) i wstawić na bardzo małym ogniu. zagotować często mieszając.

  2. Kiedy leczo jest zagotowane, a warzywa odpowiednio miękkie, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i czosnek. Pozostawić do wystygnięcia, aby leczo się "przegryzło".

  3. Kiedy już leczo ostygnie, to znaczy że jest niemal gotowe do wekowania :-) teraz pozostaje tylko jeszcze dodać pokrojoną w kostkę lub półtalarki kiełbasę, zagrzać i dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Kiedy serek się ładnie stopi, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, chwilę pogotować i gorące nakładać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Aby łatwiej pokroić serek topiony trzeba go najpierw schłodzić w zamrażarce, a najlepiej całkiem zamrozić, wtedy nie klei się podczas krojenia.
    Leczo można przyrządzić również w wersji bez kiełbasy, pozostałe składniki dajemy w niezmienionych proporcjach.
    Tak przygotowane leczo może leżakować nawet kilka tygodni w lodówce. Aby przechowywać je dłużej lub poza lodówką, należy je pasteryzować przynajmniej dwukrotnie w temp. 70-80 stopni.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń