Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo ma wiele odmian. Tym razem jest na bazie cukinii i papryki, choć nie zabraknie kilku zaskakujących składników :-)
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3289
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 319
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 188
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3289
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 319
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 188
Składniki
Cukinię, ogórki i cebulę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Warzywa pokroić w kostkę lub w paski i wrzucić do rondla. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, podlać wodą (mniej-więcej 1 szklanka) i wstawić na bardzo małym ogniu. zagotować często mieszając.
Kiedy leczo jest zagotowane, a warzywa odpowiednio miękkie, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i czosnek. Pozostawić do wystygnięcia, aby leczo się "przegryzło".
Kiedy już leczo ostygnie, to znaczy że jest niemal gotowe do wekowania :-) teraz pozostaje tylko jeszcze dodać pokrojoną w kostkę lub półtalarki kiełbasę, zagrzać i dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Kiedy serek się ładnie stopi, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, chwilę pogotować i gorące nakładać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Aby łatwiej pokroić serek topiony trzeba go najpierw schłodzić w zamrażarce, a najlepiej całkiem zamrozić, wtedy nie klei się podczas krojenia. Leczo można przyrządzić również w wersji bez kiełbasy, pozostałe składniki dajemy w niezmienionych proporcjach. Tak przygotowane leczo może leżakować nawet kilka tygodni w lodówce. Aby przechowywać je dłużej lub poza lodówką, należy je pasteryzować przynajmniej dwukrotnie w temp. 70-80 stopni. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)