Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam przepis na leczo z cukinii według przepisu mojej mamy. Proste, szybkie danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni węgierskiej. Idealne na obiad, kolację, imprezę. Leczo można także pasteryzować. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Cukinię umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na około godzinę, aby cukinia zmiękła. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę (piórka). Umyte papryki i sparzone pomidory pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Boczek pokroić w większą kostkę i smażyć na patelni około 10-12 minut. Boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (u mnie szynka) i smażyć jeszcze 10-12 minut do miękkości. Usmażony boczek i mięso przełożyć do dużego garnka. Na rozgrzanym oleju zeszklić dobrze cebulę - około 10 minut, następnie dodać do niej paprykę i dusić jeszcze przez około 10 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do garnka.
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone pieczarki około 15 minut, następnie wrzucić do garnka. Cukinię dusić na rozgrzanym oleju około 15 minut. Gdy zmięknie dołożyć do garnka z pozostałymi warzywami. Dodać pokrojone ogórki kiszone i pomidory, przeciśnięty czosnek, przyprawy i wszystko wymieszać. Warzywa podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat lub domowy przecier z pomidorów, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze około 10-15 minut. Smacznego!