Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1104

Dodano:

Odsłon: 8746

Leniwie skończył się tydzień i czas wrócić nareszcie do przyjemniejszych zajęć :) Czy Wy również od poniedziałku tak jak, odliczacie każdy dzień do weekendu? :) Na szczęście jest już upragniony wieczór piąteczka, a dla głodnych smaków i wrażeń proponuję, polenić się przy leniwych kluskach z gorgonzolą i pesto bazyliowym. Mniam! To dopiero początek pysznych dań, które dla Was mam w zanadrzu :)

Składniki

  • Opakowanie twarogu tłustego
  • 50g sera gorgonzola
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • szklanka świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • pół opakowania migdałów
  • 1 łyżka oliwy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.

    Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.

    Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!

    Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Amozesmacznie 01 kwietnia 2016 A ile to jest opakowanie twarogu? 250 gram, pól kilograma?
Chętnie bym się rozleniwiła z nutka włoską :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 17 stycznia 2016 Świetne połączenie - leniwe, gorgonzola i moje ukochane pesto :) Pycha! :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń