Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąki i jajek, idealne na obiad lub deser,
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4138
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 991
Polecam.
Odsłon: 424
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4138
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 991
Polecam.
Odsłon: 424
Składniki
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką masę. Ważne, aby nie było grudek.
Dodaj do ziemniaków jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną. Jeśli chcesz, dodaj również mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk; jeśli jest za wilgotne, dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Z ciasta uformuj wałki o grubości około 2 cm. Pokrój je na małe kawałki (2-3 cm). Możesz lekko je spłaszczyć lub nadać im kształt według uznania (np. zrobić rowki widelcem).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzącą wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Odcedź kluski i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze skwarkami i cebulką ,a dzieci uwielbiają posypane cukrem