Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąki i jajek, idealne na obiad lub deser,
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1182
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4834
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1487
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1182
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4834
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1487
Składniki
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką masę. Ważne, aby nie było grudek.
Dodaj do ziemniaków jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną. Jeśli chcesz, dodaj również mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk; jeśli jest za wilgotne, dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Z ciasta uformuj wałki o grubości około 2 cm. Pokrój je na małe kawałki (2-3 cm). Możesz lekko je spłaszczyć lub nadać im kształt według uznania (np. zrobić rowki widelcem).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzącą wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Odcedź kluski i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze skwarkami i cebulką ,a dzieci uwielbiają posypane cukrem