Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad na słodko...ostatnio tak mamy. Siła tkwi w prostocie, w smakach naszego dzieciństwa, nie zawsze docenianych...teraz odświeżanych i przywołujących na myśl wspaniałe dni.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 90
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2673
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1996
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 90
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2673
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1996
Składniki
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy, gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka), dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy cukrem.