Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na sałatkę dla tych, którzy nie mają grilla ani patelni grillowej. Bardzo smaczne i zdrowe danie na letnie upały.
Nóż i deska do krojenia, tarka do jarzyn, blacha do pieczenia
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18579
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18579
Składniki
Kurczaka (u mnie gotowe kawałki) przyprawiamy pieprzem i curry i dobrze mieszamy, po czym umieszczamy w papierze do pieczenia, zamykając w woreczek i pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 220 stopni.
W tym czasie kroimy warzywa do sałatki i układamy warstwami: najpierw miks sałat
Na miks sałat kładziemy umyte i pokrojone w pół pomidory koktajlowe. Kilka zostawiamy na wykończenie
Pomidory posypujemy cieniutko pokrojoną cebulą w półksiężyce oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Zaglądamy do piekarnika, odrywamy kurczaka z papieru i kładziemy pokrojone w plastry haloumi wokół kurczaka na papierze. Podwyższamy temperaturę pieczenia do 250 stopni Celsjusza i pieczemy następne 20 minut, ale zaglądamy cały czas, by nie spalić. Regulujemy temperaturę według potrzeby.
Ścieramy marchewkę na tarce jarzynowej oraz bierzemy się za awokado: kroimy wokół na pół, przekręcamy obie połówki w przeciwne strony jak byśmy chcieli otworzyć słoik i pozbywamy się pestki. Obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Zostawiamy marchewkę i awokado na boku.
Przygotowujemy sos do sałatki: do naczynia wsypujemy suche zioła, dodajemy sok z cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy.
Upieczonego kurczaka oraz haloumi układamy na sałatce równomiernie, a następnie posypujemy marchewką i układamy plasterki awokado.
Sos pozostały z pieczenia dodajemy do naczynia z ziołami i mieszamy. Jeśli nie było go za wiele, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Polewamy po sałatce i serwujemy. Smacznego.