Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łężnie...czyli kotleciki ziemniaczane nadziane farszem z kiszonej kapusty. Miałam okazje kosztować je w regionalnej restauracji z potrawami Łemkowsko - Bojkowskimi. W oryginalnym przepisie farsz jest robiony z białej kapusty kiszonej. Ja użyłam kiszonej czerwonej kapusty i uwierzcie...wyszło pysznie :) Podałam je z grzybowym sosem i surówką z marchewki, polecam :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1099
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1099
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy odciśniętą z soku kiszoną czerwoną kapustę, masło, chwilę podsmażamy mieszając, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając. Kiedy kapusta jest miękka zaprawiamy śmietanką i już bez przykrycia mieszając zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Obrane ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Pozostawić do odparowania i lekkiego przestudzenia.
W tym czasie obrać drugą cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do przestudzonej, ale jeszcze letniej, masy ziemniaczanej wraz z jajkiem, obiema mąkami i pieprzem. Wyrobić krótko ciasto, rękami formować płaskie placuszki, nałożyć na środek tyle farszu, aby móc uformować zgrabne kotleciki. Obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Drugi sposób to farsz wymieszany wraz z masą ziemniaczaną z której po prostu formuje się kotlety i smaży jak w wersji pierwszej. Podawać z sosem grzybowym i ulubioną surówką.