Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łężnie...czyli kotleciki ziemniaczane nadziane farszem z kiszonej kapusty. Miałam okazje kosztować je w regionalnej restauracji z potrawami Łemkowsko - Bojkowskimi. W oryginalnym przepisie farsz jest robiony z białej kapusty kiszonej. Ja użyłam kiszonej czerwonej kapusty i uwierzcie...wyszło pysznie :) Podałam je z grzybowym sosem i surówką z marchewki, polecam :)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4977
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34412
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2080
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113766
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4977
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34412
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2080
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113766
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy odciśniętą z soku kiszoną czerwoną kapustę, masło, chwilę podsmażamy mieszając, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając. Kiedy kapusta jest miękka zaprawiamy śmietanką i już bez przykrycia mieszając zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Obrane ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Pozostawić do odparowania i lekkiego przestudzenia.
W tym czasie obrać drugą cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do przestudzonej, ale jeszcze letniej, masy ziemniaczanej wraz z jajkiem, obiema mąkami i pieprzem. Wyrobić krótko ciasto, rękami formować płaskie placuszki, nałożyć na środek tyle farszu, aby móc uformować zgrabne kotleciki. Obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Drugi sposób to farsz wymieszany wraz z masą ziemniaczaną z której po prostu formuje się kotlety i smaży jak w wersji pierwszej. Podawać z sosem grzybowym i ulubioną surówką.