Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny orientalny gulasz. Koniecznie trzeba spróbować!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Opłucz ciecierzycę i zalej wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedź ją, raz jeszcze opłucz i zalej świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedź.
Podczas gdy gotują się strączki, bakłażany pokrój w grubą kostkę, ułóż w durszlaku, posyp solą i pozostaw nad miską na 30 minut. W tym czasie spłynie z nich gorzki sok. Przepłucz je teraz zimną wodą i dobrze osusz, na przykład papierowym ręcznikiem.
Obrane cebule i czosnek posiekaj. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posyp cynamonem, kolendrą i kuminem i smaż kilka sekund, mieszając. Zwiększ płomień, dorzuć do rondla bakłażany i dokładnie wymieszaj, aby nabrały smaku przypraw i cebuli. Podgrzewaj 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodaj pomidory i ciecierzycę, dopraw jeszcze pieprzem i solą (pamiętaj, że bakłażany są już słone!). Przykryj i duś potrawę przez około 20 minut.
Gulasz z ciecierzycy podaj z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.