Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny orientalny gulasz. Koniecznie trzeba spróbować!
Składniki
Opłucz ciecierzycę i zalej wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedź ją, raz jeszcze opłucz i zalej świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedź.
Podczas gdy gotują się strączki, bakłażany pokrój w grubą kostkę, ułóż w durszlaku, posyp solą i pozostaw nad miską na 30 minut. W tym czasie spłynie z nich gorzki sok. Przepłucz je teraz zimną wodą i dobrze osusz, na przykład papierowym ręcznikiem.
Obrane cebule i czosnek posiekaj. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posyp cynamonem, kolendrą i kuminem i smaż kilka sekund, mieszając. Zwiększ płomień, dorzuć do rondla bakłażany i dokładnie wymieszaj, aby nabrały smaku przypraw i cebuli. Podgrzewaj 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodaj pomidory i ciecierzycę, dopraw jeszcze pieprzem i solą (pamiętaj, że bakłażany są już słone!). Przykryj i duś potrawę przez około 20 minut.
Gulasz z ciecierzycy podaj z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.