Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny orientalny gulasz. Koniecznie trzeba spróbować!
kolejne, wegetariańskie danie dla mojej córki, pyszne, pikantne i aromatyczne
Odsłon: 2910
Gulasz z ciecierzycą to oryginalne, sycące i smaczne danie idealna na obiad d...
Odsłon: 2464
Kasza bulgur,ciecierzyca,ogórek konserwowy ,zblendowane pistacje,czerwona ceb...
Odsłon: 355
Kto chce pomysł na pyszny obiad w niespełna 20 minut ? zachęcam wszystkich do...
Odsłon: 173
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 956
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 731
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prosty sposób na pyszny , szybki i sycą...
Odsłon: 535
Kto chce pomysł na pyszny obiad w niespełna 20 minut ? zachęcam wszystkich do...
Odsłon: 173
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 956
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 731
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prosty sposób na pyszny , szybki i sycą...
Odsłon: 535
Składniki
Opłucz ciecierzycę i zalej wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedź ją, raz jeszcze opłucz i zalej świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedź.
Podczas gdy gotują się strączki, bakłażany pokrój w grubą kostkę, ułóż w durszlaku, posyp solą i pozostaw nad miską na 30 minut. W tym czasie spłynie z nich gorzki sok. Przepłucz je teraz zimną wodą i dobrze osusz, na przykład papierowym ręcznikiem.
Obrane cebule i czosnek posiekaj. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posyp cynamonem, kolendrą i kuminem i smaż kilka sekund, mieszając. Zwiększ płomień, dorzuć do rondla bakłażany i dokładnie wymieszaj, aby nabrały smaku przypraw i cebuli. Podgrzewaj 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodaj pomidory i ciecierzycę, dopraw jeszcze pieprzem i solą (pamiętaj, że bakłażany są już słone!). Przykryj i duś potrawę przez około 20 minut.
Gulasz z ciecierzycy podaj z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone
Dania główne
Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)
Dania główne
Jajka sadzone, ziemniaki sałata.
Dania główne
Kotlet jak schabowy z karkówki
Kotlety mielone
Moje pyszne kotlety mielone z podsmażoną cebulką i czosnkiem
Odsłon: 123
Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)
Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu....
Odsłon: 77