Do góry

Dania główne Przepis na:

Libańskie placki z cukinii

Przepis dnia 2016-09-02
Libańskie placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 21485

Pyszne placki z dużą ilością świeżych ziół.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki (dałam orkiszową, ale myślę, że jakaś mąka bezglutenowa lub mieszanka też dobrze się sprawdzi)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • mała szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 350 g młodej cukinii
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • mały pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sos jogurtowo-czosnkowy do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Libańskie placki z cukinii

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i zioła drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ziołami, czosnkiem i cebulką.

  2. Mąkę zmieszać z solą, proszkiem do pieczenia, papryką, kolendrą i kminem rzymskim.

  3. Jajka ubić lekko trzepaczką, dodać do nich mąkę z dodatkami i dokładnie wymieszać.

  4. Do mieszaniny mąki z jajkami dodać cukinię z ziołami i ponownie wymieszać.

  5. Na dużej patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką ciasto. Smażyć placuszki z obu stron na rumiano.

  6. Podawać gorące z sosem czosnkowym (gęsty jogurt wymieszany z kilkoma ząbkami czosnku i z solą).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 03 stycznia 2017 Goosia, skąd pomysł, że to placki libijskie? No przecież, że libańskie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gOOsia 03 stycznia 2017 Może to jest przepis na libańskie placki z cukinii, bo jak na libijskie to zdecydowanie zbyt mało w nich przypraw :) Co nie zmienia faktu, że mogą być smaczne, z samej ciekawości wypróbuje ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń