Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4075
Dodano: 14.08.2017
Odsłon: 31625
3-4 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości.
Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Jak ktoś chce, to może farsz jeszcze przesmażyć na tłuszczu po cebulce (przed dodaniem jajka )
Połowę obranych ziemniaków gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odparowuję, dokładnie przeciskam przez praskę i studzę.
Pozostałą część ścieram na tarce z drobnymi oczkami i bardzo dokładnie odciskam z nich wodę (wodę odstawiam na chwilę, zlewam, a osiadłą skrobię dodaję do utartych ziemniaków) jeszcze kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniały (niekoniecznie).
Łączę ugotowane i starte ziemniaki, doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy :
Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy wypłynie, gotuję na bardzo niewielkim ogniu do około 30 minut od wypłynięcia.
Gotowe kartacze podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

rosynka 02 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis, mam tylko pytanie, a do ciasta nie trzeba dodac jajko? Lubie kartacze i koniecznie chce zrobic. zgory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 17 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Miodzio, przepis Dnia :)) Odpowiedzi: 5 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz