Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś dla niektórych może być zbyt mdły w smaku. Aby zredukować ten posmak, można dać więcej ostrych przypraw i dać tzw. kopa naszej potrawie. Osobiście wolę pstrąga, ale że w prezencie dostałam kilka porcji łososia, więc trzeba z tym teraz coś zrobić. Dzisiaj do łososia dodamy kremowego sosu i podamy go z ryżem.
Nóż i deska do krojenia, garnek, łyżeczka, łyżka, sitko do płukania ryżu, patelnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 468
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 468
Składniki
Nastawiamy ryż na gotowanie: opłukany ryż pod bieżącą wodą wrzucamy do garnka z wodą w proporcji 1,5 porcji wody do 1 porcji ryżu u gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody. Wówczas wyłączamy i trzymamy pod przykryciem. Łososia przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kajeńska oraz sokiem z cytryny. Dobrze smarujemy porcję ryby. Szczypior z cebulą myjemy i kroimy na plasterki, natkę pietruszki siekamy.
Rybę smażymy z obu stron na 2 łyżkach masła: 3 minuty na jedną stronę. Zdejmujemy z ognia.
Na masło, na którym szyliśmy łososia wrzucamy szczypiorek, dodajemy zaraz potem łyżeczkę pasty chili, oraz czosnkowej, śmietanę, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Nakładamy porcję ryżu na talerz, następnie trochę rukoli lub mieszanki sałat, a na to łososia. Polewamy sosem i wcinamy. Smacznego.