Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w marynacie miodowej to nie rarytas, którym raczyć się można wyłącznie w eleganckich restauracjach rybnych. Z łatwością przyrządzisz go we własnej kuchni! Po łososia w każdej postaci możesz sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Należy do tłustych ryb morskich – stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i pełnowartościowego białka. Według poniższego przepisu przygotujesz danie dla 2 osób.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24967
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24967
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Składniki
Podziel filet z łososia na 2 porcje. Ułóż naczyniu żaroodpornym (lekko natłuść jego dno w miejscu ułożenia ryby) – skórą do dołu.
Połącz miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą. Rozdrobnij w moździerzu czerwony pieprz (możesz odłożyć kilka całych ziaren do dekoracji) i kolendrę. Dodaj do marynaty.
Oblej kawałki łososia marynatą. Oprósz je także odrobiną czarnego pieprzu i soli oraz posiekaną natką pietruszki. Włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Ogrzej rybę do temperatury pokojowej (odpowiednio wcześnie wyjmij ją z lodówki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut.
Upieczonego łososia podaj z ryżem lub ziemniakami (pieczonymi, z wody, frytkami...) i z surówką warzywną.