Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w marynacie miodowej to nie rarytas, którym raczyć się można wyłącznie w eleganckich restauracjach rybnych. Z łatwością przyrządzisz go we własnej kuchni! Po łososia w każdej postaci możesz sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Należy do tłustych ryb morskich – stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i pełnowartościowego białka. Według poniższego przepisu przygotujesz danie dla 2 osób.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16790
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23392
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16790
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23392
Składniki
Podziel filet z łososia na 2 porcje. Ułóż naczyniu żaroodpornym (lekko natłuść jego dno w miejscu ułożenia ryby) – skórą do dołu.
Połącz miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą. Rozdrobnij w moździerzu czerwony pieprz (możesz odłożyć kilka całych ziaren do dekoracji) i kolendrę. Dodaj do marynaty.
Oblej kawałki łososia marynatą. Oprósz je także odrobiną czarnego pieprzu i soli oraz posiekaną natką pietruszki. Włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Ogrzej rybę do temperatury pokojowej (odpowiednio wcześnie wyjmij ją z lodówki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut.
Upieczonego łososia podaj z ryżem lub ziemniakami (pieczonymi, z wody, frytkami...) i z surówką warzywną.