Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej. Dodatkiem do łososia są kurki, na które właśnie trwa sezon. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz delikatną rybą smakują naprawdę wybornie.
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 84
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38693
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 468
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 938
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1147
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6417
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 84
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38693
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 468
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 938
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1147
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6417
Składniki
Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, 2 łyżki listków świeżego tymianku i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Ryby podajemy z kurkami w śmietanie oraz ulubionymi dodatkami.