Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej. Dodatkiem do łososia są kurki, na które właśnie trwa sezon. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz delikatną rybą smakują naprawdę wybornie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 720
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2062
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4051
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4044
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 720
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2062
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4051
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4044
Składniki
Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, 2 łyżki listków świeżego tymianku i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Ryby podajemy z kurkami w śmietanie oraz ulubionymi dodatkami.