Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale pyszne i pożywne danie, które przygotowujecie w kilka chwil. Całość dopełnia ryz jaśminowy z brokułami i świeżym koperkiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1411
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1411
Składniki
RYŻ Z BROKUŁAMI. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Koperek drobno siekamy, a ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ryż łączymy z brokułami, koperkiem i łyżeczką masła. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ŁOSOŚ. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na oleju lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
SZPINAK. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietankę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Usmażonego łososia podajemy pokrytego "szpinakową kołderką". Całość świetnie uzupełnia ryż z brokułami, ale możecie podać rybę także z innymi dodatkami np. ziemniakami.