Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maccheroni al ferretto to cienkie zwijane rureczki, jeden z bardziej oryginalnych makaronów. Przygotowałam z niego danie kuchni włoskiej w polskim wydaniu, bo w sosie grzybowym z kurkami i boczniakami z dodatkiem smażonych kawałeczków kurczaka. Pyszny, sycący i szybki obiad. Przepis na 4 porcje.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24932
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24932
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 105
Składniki
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny lub octem oraz polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie ok. 12-15 minut. Kurki i boczniaki oczyści, większe grzyby przekroić na pół lub ćwiartki. Na patelnię dać masło klarowane lub trochę oleju. Grzyby przełożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i grzyby dusić do miękkości ok. 8-10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać i chwilę smażyć aż sos zgęstnieje. Można na koniec jeszcze doprawić. Na osobnej patelni bez tłuszczu (olej jest już w kurczaku) usmażyć do miękkości mięso z kurczaka. Na patelnię z grzybami przełożyć ugotowany makaron i usmażone mięso z kurczaka, delikatnie wymieszać i można podawać. SMACZNEGO!!!