Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam gdy wiele lat temu pracując na Chiswicku jako kucharz w Tavernie telewizji QVC , gotowałem ja Curry, pewnego dnia para gości telewizji z Bengalu skomplementowała moje dzieło , mówiąc że to najlepsze Curry jakie jedli ... Od tamtej pory żartowano, że koronowano mnie na króla Curry .... ale Miałem ja sen dziś we śnie byłem na dwóch przyjęciach gdzie jadłem magiczne potrawy ....Pierwszą potrawą było Curry z kurczakiem serwowane na stole Etiopskiego cesarza Jozuego który był władcą etiopii ..Drugą potrawą było inne Curry z kurczakiem serwowane na stole Cesarza państwa Habshi czyli wielkiego indyjskiego Bengalu Shamsuddina Obaj byli władcami niemalże 500 lat temu, obaj pochodzili z Afrykańskoej Etiopi ale dzieliło ich to , że jeden rządził w Afryce a drugi w Indiach i to, że jeden był władcą kościoła Etiopskiego (odłam chrześcijaństwa) a drugi wyznawcą Islamu...Łączyły jednak wspólne potrawy i tron ... ps. Skład potrawy to kurczak, , kmin, olej kokosowy, liście Amarantusa (zielony, czerwony i trzykolorowy) , papryczki chilli, kilka kulek przyprawy All spice , masło orzechowe, przyprawa Curry Bengal, Bób, Liście Maenty, Liście Kucmerki, odrobina oreano, Małe sardele, seler, ziarna Fenkułu, czosnek, ceulka , pomidorki, marchew i rozmaite kwiaty jadalne
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 130
Składniki
Świeże liście należy opłukać i osuszyć na sicie ... Następnie na rozgrzanym oleju blanszujemy ziarna fenkułu i kminu. Po 5 minutach dodajemy cebulke i czosnek oraz pomidory po kolejnych 2 minutach dodajemy ziele , lekko podsmażamy kolejne 2 do 3 minut i dodajemy 100 ml wody plus mięso i ryby. Dusimy 15 minut ... Następnie dodajemy masło orzechowe i intensywnie mieszając rozpuszczamy , dodajemy także świeży bób oraz Bengal Curry (przyprawa taka) i gotujemy dalsze 10 minut.
Całość po ugotowaniu podajemy w akompaniamencie świeżych kwiatów i ziół które stanową zarówno Garnisz potrawy jaki i świeżą sałątkę .