Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą wykonania i użyciem nielicznych składników, ale wysokiej jakości. Taki właśnie jest makaron aglio olio – przyrządza się go z zaledwie czterech podstawowych składników. Jest tradycyjnym, włoskim daniem, które pochodzi z południa. Jego sekretem jest użycie bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz aromatycznego czosnku. Dzięki temu makaron jest pokryty aksamitnym i jedwabnym sosem o bogatych walorach smakowych.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odlej wodę, zachowując ok. 250 ml wody z gotowania. Nie przelewaj makaronu wodą. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty, regularnie mieszając. Czosnek powinien być złotobrązowy. Ostrożnie wlej na patelnię wodę z gotowania makaronu. Gotuj całość na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę.
Dodaj ugotowany makaron i mieszaj wszystko razem przez kilka minut. Wyłącz palnik i zostaw danie na 1-2 minuty, by makaron wchłonął sos. Makaron aglio olio przenieś na talerze. Posyp tartym parmezanem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.