Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą wykonania i użyciem nielicznych składników, ale wysokiej jakości. Taki właśnie jest makaron aglio olio – przyrządza się go z zaledwie czterech podstawowych składników. Jest tradycyjnym, włoskim daniem, które pochodzi z południa. Jego sekretem jest użycie bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz aromatycznego czosnku. Dzięki temu makaron jest pokryty aksamitnym i jedwabnym sosem o bogatych walorach smakowych.
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 2980
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17804
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2112
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5950
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 2980
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17804
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2112
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5950
Składniki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odlej wodę, zachowując ok. 250 ml wody z gotowania. Nie przelewaj makaronu wodą. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty, regularnie mieszając. Czosnek powinien być złotobrązowy. Ostrożnie wlej na patelnię wodę z gotowania makaronu. Gotuj całość na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę.
Dodaj ugotowany makaron i mieszaj wszystko razem przez kilka minut. Wyłącz palnik i zostaw danie na 1-2 minuty, by makaron wchłonął sos. Makaron aglio olio przenieś na talerze. Posyp tartym parmezanem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.