Kolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy.
Makaron mie z kurczakiem i boczniakami
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryka czerwona
- 150 g boczniaków
- 250 g makaronu mie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru brązowego
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryka czerwona
- 150 g boczniaków
- 250 g makaronu mie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru brązowego

Etapy przygotowania
Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy. Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639



Składniki
- 2 filety z kurczaka
- łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryka czerwona
- 150 g boczniaków
- 250 g makaronu mie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru brązowego
Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy. Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu.