Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne z kurczakiem i szparagami z pesto

Makaron penne z  kurczakiem i szparagami z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 3158

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 200 g
  • makaron penne
  • pesto zielone
  • Ajvar - opcjonalnie
  • smietana/jogurt/mleczko
  • sól, pieprz
  • pół pęczka szparagów
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie - ok. 1/3 paczki i odcedzamy.

    Szparagi myjemy i kroimy na części wielkości makaronu.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szparagi , solimy i smażymy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.

    Szparagi muszą być chrupiące lekko twardawe - sprawdzamy aby nie rozgotować bo będą żyłowate.


    Kurczaka przyprawiamy wedle uznania i smażymy na patelni.
    Dorzucamy gotowe szparagi.

    W miseczce rozrabiamy ok. 3 łyżki pesto , 3 łyżki jogurtu/śmietany bądź mleka tak aby konsystencja była dość rzadka. Ja czasami do smaku dodaję również łyżkę dwie Ajvaru.

    Masę wlewamy do pateln z kurczakiemi, dorzucamy wcześniej ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników..

    Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń