Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść. Gdy pisałem ten post za oknem, sypał śnieg :) Może też dlatego w kuchni dzisiaj mam dosyć egzotyczną potrawę :) Specjalnie dla Was przygotowałem makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym :) Co myślicie o takiej propozycji? :)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3730
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41372
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 237
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3730
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41372
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 237
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka :) Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!