Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron spaghetti z jajkami, czyli spaghetti alla carbonara, to drugi – obok makaronu z sosem bolońskim – z najpopularniejszych w Polsce przepisów na włoskie pasty. Jak często bywa recepturami adaptowanymi z kuchni świata, najczęściej przyrządzana w polskich domach i restauracjach carbonara nieco odbiega od oryginalnego wariantu. Oczywiście musimy pogodzić się z tym, że nie kupimy na każdym krajowym stoisku mięsnym włoskiego guanciale czy pancetty i z konieczności zastąpić je wędzonym boczkiem. Warto jednak przygotować carbonarę bez śmietany czy mleka, które zwykliśmy dodawać do tego dania. Z poniższego przepisu przygotujesz je dla 2-3 osób.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Ugotuj makaron (zgodnie z opisem na opakowaniu) w osolonej wodzie (około pół łyżeczki soli na litr).
W czasie, gdy makaron będzie się gotował, pokrój boczek w niewielką kostkę i wysmaż na suchej patelni. Nie musisz dodawać tłuszczu – wytopi się z mięsa.
Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Wbij do miski jajka. Dodaj do nich mniej więcej 2/3 parmezanu i nieco świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Całość wymieszaj widelcem lub trzepaczką na kremowy sos. Nie musisz go solić – dużo soli znajduje się w boczku.
Odcedź ugotowany makaron i przełóż na gorącą patelnię z boczkiem. Wymieszaj spaghetti z tłuszczem (jeśli uznasz, że jest go zbyt dużo, możesz nieco odlać) i kawałkami mięsa. Wyłącz palnik pod patelnią (w przeciwnym razie z sosu zrobi się jajecznica!). Wlej sos do makaronu i szybko wymieszaj. Przełóż carbonarę z patelni na talerze, gdy sos zacznie się ścinać. Oprósz resztą startego parmezanu.