Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27113

Dodano:

Odsłon: 4849

Makaron pappardelle z kawałkami kurczaka, skąpany w kremowym sosie z brązowych pieczarek na bazie kremówki oraz serka mascarpone, to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie, które oczaruje nasze kubki smakowe. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • makaron pappardelle
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • pierś z kurczaka
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 120 g serka mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.

    * Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.

  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę i serek mscarpone, doprowadzamy sos do wrzenia, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem, dodajemy podsmażone kawałami kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń