Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie z suszonymi grzybami i gorgonzolą-kuchnia włoska

Makaron w sosie z suszonymi grzybami i gorgonzolą-kuchnia włoska

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 217

Oto kuchnia włoska -makaron rurki czyli rigatoni z sosem grzybowym i włoską gorgonzolą. Mąż Włoch zajada się tym daniem. Zapraszam na mój kanał i na filmik.

Składniki

  • grzyby suszone 50 g
  • makaron rurki 180 g
  • olej z oliwek 2 łyżki
  • masło 1 lyżka
  • cebula 1
  • słodka śmietana 200ml
  • ser pleśniowy 100 g
  • nać pietruszki 1 pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ser parmezan 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron w sosie z suszonymi grzybami i gorgonzolą-kuchnia włoska

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz w szklance wody (kilka godzin). Na patelnie wlej olej i dodaj masło, cebule pokrój w drobną kostkę , wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Zeszklij cebulkę następnie dodaj pokrojone w paski grzyby, podsmaż 2 minuty. Dodaj wodę z grzybów przecedzoną przez sitko. Nastaw wodę na makaron .
    Posól i popieprz do smaku. Wszystko to duś na średnim ogniu około 20 minut. Do uduszonych grzybów wlej śmietanę a następnie po 2 minutach jak sos będzie ciepły wrzuć ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Wszystko to zamieszaj i mieszaj tak długo ,aż ser się rozpuści. Na koniec wrzuć pietruszkę. Część pietruszki odłóż do dekoracji.
    Sos jest gotowy . Zabieramy się za makaron.

  2. Do gotującej się wody wrzuć makaron rurki i gotuj al dente(na pół twardo). Czas gotowania makaronu znajdziesz na opakowaniu.
    Ugotowany makaron wrzuć do sosu ,zamieszaj kilka razy ,aż składniki się połączą i posyp utartym serem włoskim parmezano i posyp pietruszką.

    Zapraszam na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube i na filmik.

    Smacznego - buon appetito!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń