Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym jest daniem łatwym w przyrządzeniu no i oczywiście bardzo smacznym.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 820
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8194
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13061
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 395
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 820
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8194
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13061
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 395
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Składniki
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Listki bazylii, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj (tak abyś miał w miarę równe ilości).
Mięso pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i zrumień na oleju. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj. Gdy mąkę już rozprowadzisz, dolewaj porcjami mleko (dokładnie tak jak przy beszamelu). Gdy uznasz, że gęstość sosu jest odpowiednia, dolewaj porcjami bulion – oczywiście dokładnie mieszając, aby w sosie nie było grudek
Dodaj do sosu skórkę z cytryny, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzuć po kilka szczypt posiekanych ziół.
Wrzuć na patelnię makaron, połowę zrumienionego mięsa i dokładnie wymieszaj. Chwile podgrzewaj i nakładaj na talerze ponownie posypując posiekanymi ziołami i pozostałymi kawałkami mięsa. Smacznego.