Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym jest daniem łatwym w przyrządzeniu no i oczywiście bardzo smacznym.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 142
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20747
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 142
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20747
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Składniki
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Listki bazylii, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj (tak abyś miał w miarę równe ilości).
Mięso pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i zrumień na oleju. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj. Gdy mąkę już rozprowadzisz, dolewaj porcjami mleko (dokładnie tak jak przy beszamelu). Gdy uznasz, że gęstość sosu jest odpowiednia, dolewaj porcjami bulion – oczywiście dokładnie mieszając, aby w sosie nie było grudek
Dodaj do sosu skórkę z cytryny, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzuć po kilka szczypt posiekanych ziół.
Wrzuć na patelnię makaron, połowę zrumienionego mięsa i dokładnie wymieszaj. Chwile podgrzewaj i nakładaj na talerze ponownie posypując posiekanymi ziołami i pozostałymi kawałkami mięsa. Smacznego.