Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym jest daniem łatwym w przyrządzeniu no i oczywiście bardzo smacznym.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1185
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1185
Składniki
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Listki bazylii, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj (tak abyś miał w miarę równe ilości).
Mięso pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i zrumień na oleju. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj. Gdy mąkę już rozprowadzisz, dolewaj porcjami mleko (dokładnie tak jak przy beszamelu). Gdy uznasz, że gęstość sosu jest odpowiednia, dolewaj porcjami bulion – oczywiście dokładnie mieszając, aby w sosie nie było grudek
Dodaj do sosu skórkę z cytryny, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzuć po kilka szczypt posiekanych ziół.
Wrzuć na patelnię makaron, połowę zrumienionego mięsa i dokładnie wymieszaj. Chwile podgrzewaj i nakładaj na talerze ponownie posypując posiekanymi ziołami i pozostałymi kawałkami mięsa. Smacznego.