Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z bakłażanem i cukinią ze sporą ilością parmezany i aromatycznych ziół to prawdziwy raj dla podniebienia. Bakłażan to jedno z tych sezonowych warzyw, które jest zdecydowanie niedoceniane w naszej kuchni. Zazwyczaj korzystamy z cukinii, bo jest szybsza i łatwa do przyrządzenia. Bakłażan jednak nieco bardziej dopieszczony, pod wpływem temperatury z dodatkiem masełka, zmieni konsystencję i dzięki temu zestawieniu będzie to wspaniały miks struktur - od nieco bardziej chrupkiej cukinii, po mięciutki bakłażan.
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4394
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 65
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4394
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 65
Składniki
Bakłażan oraz cukinię pokrój na kostkę lub ćwiartki. Paprykę czerwoną pokrój na słupki. Cebulkę pokrój w drobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i przerzuć na patelnię pokrojone warzywa. Smaż ok. 5-6 minut bakłażana, aż nieco zmięknie. Po tym czasie dorzuć cukinię oraz cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty. Dosól i dopieprz do smaku. Nie dodawaj oliwy zamiast masła! Masło spowoduje, że bakłażan nie przesiąknie goryczką oliwy, gdyż sam jest goryczkowy w smaku.
Przeciśnij przez praskę czosnek i dorzuć na patelnię.
Wlej passatę, dodaj przyprawy: bazylię i oregano. Sprawdź poziom słoności i w razie potrzeby dosól i dopieprz. Mieszaj pod przykryciem przez kolejnych kilka minut, aż nieco cukinia zmięknie. Możesz odstawić na patelni po usmażeniu, niech nieco się przegryzą smaki.
Ugotuj makaron al dente, najlepiej wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i wymieszaj ze składnikami.
Gotowy makaron z bakłażanem i cukinią posyp parmezanem. Możesz przetestować również inne sery, np. feta, czy ser kozi.