Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudzona Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej. Od kilku lat w takiej formie gości u mnie w domu i zjadamy ją ze smakiem i czystym sumieniem. Raz, że cukinia na tylko 16,7 kcal a ugotowany makaron, nawet ten pełnoziarnisty to 124 kcal. Dwa, że nie używamy tłustych żółtych serów, tylko pysznego wegańskiego parmezanu. Wegański 333 kcal, parmezan 431 kcal. I tą pyszność robimy w niecałe 20 minut.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Składniki
Cukinie dokładnie opłukać , skrócić na końcach i spiralną krajalnicą do warzyw pokroić w ciemnie spaghetti. Co jakiś czas odcinając strużyny. Posolić i odstawić na bok. Czosnek przepuścić przez praskę, szynkę pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać z wegańskim parmezanem. Przepis na wegański parmezan. obrane migdały lub płatki migdałowe 1/4 szklanki płatki drożdżowe nieaktywne 1/4 szklanki harissa ok. 1/3 łyżeczki kurkuma ok. 1/4 łyżeczki sól do smaku Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy na proszek. z lekkim poślizgiem, żeby nie był suchy. Gotowy możemy przetrzymywać w słoiczku.
Makaron z cukinii opłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć i osuszyć na ręczniku.
Olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na nim czosnek oraz szynkę. Następnie wrzucić cukinię i smażyć ją ok. 2-3 minuty. Patelnię zdjąć z ognia i dodać masę jajeczną. Całość szybko wymieszać. Jajka nie powinny się ściąć lecz utworzyć kremowy sos. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem . Od razu makaron rozłożyć na talerze i podawać. Całość można posypać prażonymi orzechami i pestkami.