Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam przygotowany na szybko makaron z dynią, boczniakami i fasolą. Danie bardzo zimowe, idealne na styczeń i Veganuary 2024. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez całą zimę, a boczniaki można nawet znaleźć w stanie dzikim, w lesie. Danie smaczne, pożywne, bezproblemowe i w dodatku doskonale smakujące i na gorąco, i na zimno – w postaci sałatki. Taką sałatkę makaronową można zapakować do pudełka lub słoika i zabrać do pracy, ponieważ stanowi kompletny posiłek. Na piknik też się nada, choć w styczniu pewnie nikt nie piknikuje. A może się mylę? Cudownie by było usiąść zimą przy ognisku w plenerze i spałaszować pyszną sałatkę ze słoika, popijając gorącą herbatą z termosu!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
W sporym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj go według zaleceń producenta, aby był „al dente”. To trwa zwykle 8-10 minut.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć cebulę i podsmażaj przez chwilę, aż cebula zmięknie.
Dodaj czosnek i podsmażaj krótko, żeby nie zbrązowiał, bo wówczas zrobi się gorzki.
Teraz na patelnię wrzuć boczniaki i podsmażaj na dużym ogniu do chwili, aż odparuje cały płyn.
Tak to wygląda po usmażeniu boczniaków.
Dodaj pokrojoną dynię, wymieszaj wszystko i podsmażaj przez minutkę lub dwie,
a następnie dolej chochlę wody od gotowania makaronu (około 3/4 szklanki). Dodaj pieprz i sól do smaku.
Gotuj warzywa i grzyby przez kilka minut, czyli do czasu, gdy będzie trzeba odcedzić makaron. Warto zachować trochę wody od gotowania, bo może się przydać, gdyby danie okazało się zbyt suche.
Na patelnię wrzuć odcedzoną i przepłukaną fasolkę, a następnie dodaj makaron i wymieszaj wszystko dokładnie.
Podgrzewaj przez 2 minuty, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę płynu. Spróbuj i ewentualnie dodaj pieprz lub sól.
Przygotowane danie przełóż na talerze, a następnie porządnie skrop je dobrą oliwą. Posyp łyżką parmezanu lub mielonych migdałów oraz posiekaną natką pietruszki.
Podawaj od razu, najlepiej z zieloną sałatą. Albo jeszcze lepiej – z sałatką z cykorii, która jest wspaniałym zimowym warzywem. Mój przepis na surówkę z cykorii znajdziesz na Smakerze oraz na moim blogu, zapraszam do czytania!
Resztę makaronu możesz podać w formie sałatki na zimno. Wystarczy dodać chlust oliwy i już będzie smakować wspaniale.
Ale dodatek zielonych liści i świeżych lub suszonych pomidorów jeszcze bardziej podkręci smak i wygląd sałatki.
Nasza sałatka z resztek była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia!
Smacznego!