Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz i tęsknisz za smakiem letnich owoców morza, mamy coś dla Ciebie. Nasz przepis na makaron z krewetkami i boczkiem to wskazówka, jak przygotować danie, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i doznaniami smakowymi. To połączenie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na elegancką kolację, gdy chcemy zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. Sprawdź nasz przepis już teraz!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Krewetki rozmroź i obierz. Jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi i zsuń ogonek. Następnie delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego w postaci czarnej żyłki. Krewetki opłucz pod wodę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Boczek pokrój w drobną kostkę o średnicy 2-3 cm, rozgrzej patelnię i usmaż na niej kawałki mięsa, bez tłuszczu. Boczek powinien stać się chrupiący. Gdy taki będzie, przełóż go na papier kuchenny, by odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Na pozostałym tłuszczu na patelni podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony. W połowie procesu smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Dopraw krewetki solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec, gdy krewetki będą gotowe dodaj śmietanę i boczek. Wymieszaj je ponownie i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż danie na talerze.