Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przywieziony z Ligurii (http://kuchennedrzwi.blogspot.com/2013/07/cinque-terre-niesamowity-zakatek.html) makaron Trofiette 4 sapori ze smażonymi krewetkami i grillowaną cukinią. Czy może być coś lepszego na letni obiad w taki upał?
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22607
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 350
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 493
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22607
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 350
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 493
Składniki
Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
Cukinię pokrój w plastry ok. 1/2 cm, posyp grubo zmielonym pieprzem i posmaruj oliwą i obu stron. Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości.
Część cukinii (ok. 1/3) pokrój w cienkie słupki, posyp delikatnie solą i odstaw na sicie. Po ok. 10 minutach odsącz dokładnie na papierze kuchennym.
Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w słupki i odsączone cukinie i smaż na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, aż będą chrupkie. Dołóż krewetki z zalewą, smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej jeszcze ze dwie - trzy łyżki oliwy i utrzymuj w cieple. Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na patelnię, wymieszaj z cukinią i krewetkami aż do momentu, kiedy makaron będzie cały otoczony w oliwie. Na talerze wyłóż grillowane cukinie i makaron. Podawaj z białym winem (schłodzonym).
Ja wykorzystałem czterokolorowy makaron Trofiette 4 sapori przywieziony z Ligurii, ale może być dowolny.