Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przywieziony z Ligurii (http://kuchennedrzwi.blogspot.com/2013/07/cinque-terre-niesamowity-zakatek.html) makaron Trofiette 4 sapori ze smażonymi krewetkami i grillowaną cukinią. Czy może być coś lepszego na letni obiad w taki upał?
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27274
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27274
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
Cukinię pokrój w plastry ok. 1/2 cm, posyp grubo zmielonym pieprzem i posmaruj oliwą i obu stron. Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości.
Część cukinii (ok. 1/3) pokrój w cienkie słupki, posyp delikatnie solą i odstaw na sicie. Po ok. 10 minutach odsącz dokładnie na papierze kuchennym.
Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w słupki i odsączone cukinie i smaż na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, aż będą chrupkie. Dołóż krewetki z zalewą, smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej jeszcze ze dwie - trzy łyżki oliwy i utrzymuj w cieple. Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na patelnię, wymieszaj z cukinią i krewetkami aż do momentu, kiedy makaron będzie cały otoczony w oliwie. Na talerze wyłóż grillowane cukinie i makaron. Podawaj z białym winem (schłodzonym).
Ja wykorzystałem czterokolorowy makaron Trofiette 4 sapori przywieziony z Ligurii, ale może być dowolny.