Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami w ziołowym sosie

Makaron z krewetkami w ziołowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7519

Dodano:

Odsłon: 6386

Danie wykwintne na specjalną okazję, ale sprawdzi się również jako codzienny obiad lub kolacja. Mocno ziołowy, kremowy sos z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu.

Składniki

  • opakowanie makaronu Tasiemka
  • 250g obranych krewetek
  • 250g mascarpone
  • 3 suszone pomidory
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek ziół (natka pietruszki, bazylia, organo)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut.
    Cebulę i czosnek drobno siekamy, zioła myjemy, otrząsamy z wody, obrywami listki i siekamy.
    Pomidory kroimy w paseczki.
    Makaron gotujemy al dente, odsączamy.
    Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu około minuty, dodajemy 3/4 ziół, podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy krewetki z winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń