Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy pod każdym względem – także kulinarnym. Znaczna część świątecznego menu to dania, które jemy tylko raz do roku, dzięki czemu rarytasami są nawet te najprostsze. Właśnie taki jest przygotowywany na Wigilię makaron z makiem. Nie rób go z półproduktów – najsmaczniejszy jest ten w pełni domowy.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 70
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14729
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 149
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 70
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14729
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 149
Składniki
Wysyp mąkę na stolnicę. W powstałym kopczyku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka. Dosyp szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj składniki widelcem, po czym zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. Jeśli po kilku minutach nadal będzie zbyt suche, dodaj nieco wody. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń je folią o odłóż na pół godziny.
Podziel ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkowuj każdą porcję (na lekko oprószonej mąką stolnicy) na grubość około 1 mm. Powstały placek krój na kilkunastocentymetrowe paski o szerokości około 1,5 cm. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj przez kilka minut (1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Odcedzaj i przelewaj zimną wodą.
Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odsącz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach (chyba, że korzystasz z maku mielonego).
W rondelku podgrzej miód z dodatkiem masła. Posiekaj drobno orzechy i dodaj do uzyskanej masy wraz z rodzynkami. Włóż do rondelka mak i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej nieco mleka. Gotową masę makową połącz z makaronem.