Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bazylia to ceniony i często wykorzystywany składnik kuchni włoskiej. W połączeniu z oliwą z pierwszego tłoczenia, orzeszkami piniowymi, czosnkiem i parmezanem stanowi podstawę pesto – sosu o bogatym, intensywnym smaku i apetycznym wyglądzie. Dawniej pesto było ucierane w moździerzu, dziś przy pomocy blendera uzyskamy gotowy produkt w kilka minut. Można przygotować pesto tuż przed podaniem potrawy lub zrobić zapas, przełożyć do słoiczka, zalać łyżką oliwy, by sos nie ciemniał i przechowywać w lodówce. Makaron z pesto to danie, które zachwyci swoim smakiem i prostotą przygotowania, będąc idealnym rozwiązaniem zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Składniki
Przygotuj duży garnek, napełnij wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzątek wrzuć makaron i gotuj go do uzyskania twardości al dente. Po ugotowaniu odcedź, zachowując ok. 100 ml goracej wody z gotującego makaronu.
W międzyczasie przygotuj pesto. Opłucz i osusz liście bazylii oraz szpinak. Umieść zieleninę w kielichu blendera. Dodaj orzeszki piniowe (możesz je zastąpić nerkowcami), obrany i posiekany czosnek oraz ok. ½ łyżeczki soli. Ustaw blender na działanie pulsacyjne i rozdrobnij liście, aby uzyskać efekt posiekania. W połowie miksowania zeskrob fragmenty liście z boków kielicha. Blendując dalej wlewaj po jednej łyżce oliwy, aż uzyskasz gładkie pesto. Do gotowego pesto wsyp drobno starty parmezan oraz dopraw czarnym pieprzem. Przełóż pesto do metalowej miski lub garnka.
Ugotowany makaron przełóż do miski z pesto, wymieszaj i wlej trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać gładką konsystencję. Odstaw makaron na ok. 5 minut, aby smaki się połączyły, a ser rozpuścił. Następnie przekładaj makaron z pesto na talerze, dekorując listkami świeżej bazylii i tartym parmezanem.