Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pesto z bazylii

Makaron z pesto z bazylii

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 1096

Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

Składniki

  • Świeże liście bazylii 2 szklanki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 3 łyżki
  • Orzeszki pinii 2 łyżki
  • Ser pecorino 50 g
  • Sól 1 szczypta
  • Młotkowany pieprz 1 szczypta
  • Makaron spaghetti 200 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z pesto z bazylii

Przygotowanie

  1. Orzeszki umieścić na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu na złoto około 2 minuty.

  2. W kielichu blendera zmiksować liście bazylii, starty ser pecorino, prażone orzechy, czosnek, sól i pieprz. W trakcie miksowania dodać oliwę i dalej miksować.

  3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Ciepły makaron wymieszać z pesto, podawać z serem pecorino i świeżymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń