Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pesto z rukoli

Makaron z pesto z rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 855

Wariacja na temat klasycznego pesto - wersja z rukoli. Idealnie smakuje podane z makaronem.

Składniki

  • Makaron
  • Rukola (2-3 garście)
  • Sól gruboziarnista
  • Oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
  • Ser parmezan (w "zwyklejszej" wersji może być nawet żółty (ok. 3 łyżek startego)
  • Ziarna słonecznika (1 łyżka) + podprażony do posypania
  • Pieprz czarny
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z pesto z rukoli

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale tak, by pozostało ok 1-2 łyżek wody.

    Rukolę należy umyć i osuszyć. Następnie podzielić na 2 porcje i umieścić pierwszą w rozdrabniaczu. Krótko zmiksować, dodać drugą porcję i powtórzyć czynność. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.


    Pesto wymieszać z makaronem i wodą pozostałą z gotowania go. Wyłożyć na talerze, posypać czarnym pieprzem, można również dodać na wierzch podprażone ziarna słonecznika.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń