Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z sosem grzybowym to wegetariański, łatwy i szybki przepis na pożywny obiad pachnący jesienią i lasem. Choć najlepiej sprawdzą się borowiki, jeśli nie masz ich pod ręką, użyj dowolnych innych grzybów. Im bardziej aromatyczne, tym lepiej! Kremowy sos łączy ze sobą wszystkie smaki i sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Danie przygotujesz w 15 minut, dzięki czemu sprawdzi się nawet w domach osób zabieganych i zapracowanych.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu skróconą o 2 minuty. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z gotowania.
Grzyby oczyść i pokrój na grube plastry.
Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Dodaj grzyby z czarnym pieprzem. Smaż do uzyskania złotego koloru, przez ok. 5-10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Odłóż na bok na talerz.
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Na patelnię dołóż ugotowany wcześniej makaron, grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj tyle wody z gotowania, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję sosu.
Makaron z grzybami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.