Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z sosem grzybowym to wegetariański, łatwy i szybki przepis na pożywny obiad pachnący jesienią i lasem. Choć najlepiej sprawdzą się borowiki, jeśli nie masz ich pod ręką, użyj dowolnych innych grzybów. Im bardziej aromatyczne, tym lepiej! Kremowy sos łączy ze sobą wszystkie smaki i sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Danie przygotujesz w 15 minut, dzięki czemu sprawdzi się nawet w domach osób zabieganych i zapracowanych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 991
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 991
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu skróconą o 2 minuty. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z gotowania.
Grzyby oczyść i pokrój na grube plastry.
Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Dodaj grzyby z czarnym pieprzem. Smaż do uzyskania złotego koloru, przez ok. 5-10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Odłóż na bok na talerz.
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Na patelnię dołóż ugotowany wcześniej makaron, grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj tyle wody z gotowania, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję sosu.
Makaron z grzybami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.