Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z sosem grzybowym to wegetariański, łatwy i szybki przepis na pożywny obiad pachnący jesienią i lasem. Choć najlepiej sprawdzą się borowiki, jeśli nie masz ich pod ręką, użyj dowolnych innych grzybów. Im bardziej aromatyczne, tym lepiej! Kremowy sos łączy ze sobą wszystkie smaki i sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Danie przygotujesz w 15 minut, dzięki czemu sprawdzi się nawet w domach osób zabieganych i zapracowanych.
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 71
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 260
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 272
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 71
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 260
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 272
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu skróconą o 2 minuty. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z gotowania.
Grzyby oczyść i pokrój na grube plastry.
Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Dodaj grzyby z czarnym pieprzem. Smaż do uzyskania złotego koloru, przez ok. 5-10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Odłóż na bok na talerz.
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Na patelnię dołóż ugotowany wcześniej makaron, grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj tyle wody z gotowania, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję sosu.
Makaron z grzybami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.