Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem kurkowo-śmietankowym

Makaron z sosem kurkowo-śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 744

Makaron otulony kremowym sosem ze sprężystymi kurkami. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gdy nie ma sezonu na kurki, można je zastąpić zwykłymi pieczarkami.

Składniki

  • 400 g makaronu (polecam krótki np. rurki, świderki, kokardki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 200 g kurek
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g twardego sera (najlepszy parmezan lub grana padano)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • świeże zioła (idealnie pasuje pietruszka, ja dodałam jeszcze bazylię)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle lub oleju. Dodać oczyszczone kurki, smażyć do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z palnika i wmieszać śmietankę.
    Makaron ugotować al dente, jeszcze gorący dodać do sosu, dodać połowę sera i dokładnie wymieszać, aby makaron osnuł się sosem. Przed podaniem posypać każdą porcję resztą sera i posiekanymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń