Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego odmierzania składników. Makaron z sosem pomidorowym daje ci możliwość zaufania swojemu kulinarnemu instynktowi i wrzucania na patelnię wszystkiego, co podsunie ci intuicja. Jeśli uwielbiasz czosnek, dodaj 1 lub 2 ząbki. Kremowości daniu doda łyżka śmietany lub serka mascarpone, a gdy masz ochotę na więcej zielonych elementów, dorzuć do makaronu garść świeżego szpinaku.
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki
- 350 g makaronu papardelle
- 200 g pomidorków koktajlowych lub pomidorów z puszki
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie 2-3 łyżki tartego parmezanu
Składniki
- 350 g makaronu papardelle
- 200 g pomidorków koktajlowych lub pomidorów z puszki
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie 2-3 łyżki tartego parmezanu

Etapy przygotowania
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż cebulkę. Następnie dodaj umyte i osuszone pomidory oraz bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), dopraw solą i czarnym pieprzem, przykryj pokrywą i pozwól się warzywom smażyć, mieszając je od czasu do czasu łyżką.
W międzyczasie w dużym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron, a gdy będzie gotowy, odcedź go. Przełóż makaron na patelnię z pomidorkami i dokładnie wymieszaj, aby ten pokrył się pomidorowym sosem.
Makaron z sosem pomidorowym wykładaj na talerze, udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj. Możesz posypać wierzch tartym parmezanem lub dodać kilka czarnych oliwek ze słoika. Taki makaron smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 56
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 56



Składniki
- 350 g makaronu papardelle
- 200 g pomidorków koktajlowych lub pomidorów z puszki
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie 2-3 łyżki tartego parmezanu
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż cebulkę. Następnie dodaj umyte i osuszone pomidory oraz bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), dopraw solą i czarnym pieprzem, przykryj pokrywą i pozwól się warzywom smażyć, mieszając je od czasu do czasu łyżką.
W międzyczasie w dużym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron, a gdy będzie gotowy, odcedź go. Przełóż makaron na patelnię z pomidorkami i dokładnie wymieszaj, aby ten pokrył się pomidorowym sosem.
Makaron z sosem pomidorowym wykładaj na talerze, udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj. Możesz posypać wierzch tartym parmezanem lub dodać kilka czarnych oliwek ze słoika. Taki makaron smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Pychotka jedzonko.;)
Pyszotka:)