Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 6043

Proste, sycące danie, dla dbających o sylwetkę.

Składniki

  • puszka Tuńczyka w sosie własnym
  • makaron razowy świderki 300g
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula 1szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • łyżka oliwy (dosłownie)
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy lekko al-dente (pamiętając że wrzucimy go jeszcze na patelnie gdzie będzie miał możliwość jeszcze dodatkowego zmięknięcia). Polecam makaron razowy dużo zdrowszy od zwykłego, ale rodzaj makaronu dowolny według uznania.
    Doskonale sprawdzają się świderki gdyż sos doskonale okleja jego "zwoje".

  2. Na głębokiej patelni dosłownie w łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty czosnek.

  3. Do zeszklonej cebuli wrzucamy puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dusimy chwilę by smaki się połączyły.

  4. Do sosu pomidorowego wrzucamy odsączonego "rozdrobnionego w kostkę" tuńczyka delikatnie mieszamy aby w sosie były widoczne cząstki ryby. Całość trzymamy na średnim ogniu ok 3 minuty.

  5. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 3-5minut. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń