Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, sycące danie, dla dbających o sylwetkę.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336770
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4332
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423730
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336770
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4332
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423730
Składniki
Makaron gotujemy lekko al-dente (pamiętając że wrzucimy go jeszcze na patelnie gdzie będzie miał możliwość jeszcze dodatkowego zmięknięcia). Polecam makaron razowy dużo zdrowszy od zwykłego, ale rodzaj makaronu dowolny według uznania. Doskonale sprawdzają się świderki gdyż sos doskonale okleja jego "zwoje".
Na głębokiej patelni dosłownie w łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty czosnek.
Do zeszklonej cebuli wrzucamy puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dusimy chwilę by smaki się połączyły.
Do sosu pomidorowego wrzucamy odsączonego "rozdrobnionego w kostkę" tuńczyka delikatnie mieszamy aby w sosie były widoczne cząstki ryby. Całość trzymamy na średnim ogniu ok 3 minuty.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 3-5minut. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.