Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, sycące danie, dla dbających o sylwetkę.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1932
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3885
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3700
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 485
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1932
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3885
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3700
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 485
Składniki
Makaron gotujemy lekko al-dente (pamiętając że wrzucimy go jeszcze na patelnie gdzie będzie miał możliwość jeszcze dodatkowego zmięknięcia). Polecam makaron razowy dużo zdrowszy od zwykłego, ale rodzaj makaronu dowolny według uznania. Doskonale sprawdzają się świderki gdyż sos doskonale okleja jego "zwoje".
Na głębokiej patelni dosłownie w łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty czosnek.
Do zeszklonej cebuli wrzucamy puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dusimy chwilę by smaki się połączyły.
Do sosu pomidorowego wrzucamy odsączonego "rozdrobnionego w kostkę" tuńczyka delikatnie mieszamy aby w sosie były widoczne cząstki ryby. Całość trzymamy na średnim ogniu ok 3 minuty.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 3-5minut. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.