Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa przygotowana z kilku prostych składników.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Składniki
Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, posolić z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Świeże pomidory sparzyć i obrać, pomidory w puszce wyjąć z puszki, następnie niezależnie od użytych pomidorów, zmiksować je.
Po upływie 30 minut bakłażany opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać na patelni, dodać bakłażany i około pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem, często mieszając.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Bakłażany dusić, aż znacząco zmniejszą swoją objętość, dodać zmiksowane pomidory, czosnek oraz pieprz i dusić bez przykrycia aż do odparowania większości wody z sosu.
Ser zetrzeć na wiórki na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwy: 1/3 sosu, 1/2 makaronu, 1/3 sosu, 1/2 sera, 1/2 makaronu, 1/3 sosu, 1/2 sera.
Całość zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.