Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron zapiekany z bakłażanem

Makaron zapiekany z bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1205

Dodano:

Odsłon: 256

Zapiekanka makaronowa przygotowana z kilku prostych składników.

Składniki

  • Makaron 400 g
  • Bakłażan 800 g
  • Pomidory 1 puszka 500 g lub 6 szt. świeżych średniej wielkości
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ser żółty edamski około 150 g
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej do smażenia 6 łyżek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron zapiekany z bakłażanem

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, posolić z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki.

  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

  3. Świeże pomidory sparzyć i obrać, pomidory w puszce wyjąć z puszki, następnie niezależnie od użytych pomidorów, zmiksować je.

  4. Po upływie 30 minut bakłażany opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.

  5. Olej rozgrzać na patelni, dodać bakłażany i około pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem, często mieszając.

  6. Czosnek obrać i pokroić w plastry.

  7. Bakłażany dusić, aż znacząco zmniejszą swoją objętość, dodać zmiksowane pomidory, czosnek oraz pieprz i dusić bez przykrycia aż do odparowania większości wody z sosu.

  8. Ser zetrzeć na wiórki na tarce o dużych oczkach.

  9. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwy:
    1/3 sosu,
    1/2 makaronu,
    1/3 sosu,
    1/2 sera,
    1/2 makaronu,
    1/3 sosu,
    1/2 sera.

  10. Całość zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń