Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na obiad dla zabieganych. Kilka prostych składników i gotowe. Skład zapiekanki można uzupełnić o ulubione warzywa lub mięso. Dzięki takim dodatkom danie za każdym razem będzie nabierało zupełnie nowego charakteru. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10197
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2826
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1933
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 741
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10197
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2826
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1933
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 741
Składniki
Na samym początku należy zagotować makaron al dente.
W osobnym rondelku dodaj masło, które powinno się roztopić. Następnie dosyp mąkę i mieszaj dość energicznie przez ok. 2 minuty. W kolejnym kroku dolewaj mleko, pamiętaj, żeby robić to stopniowo i przez cały ten czas mieszać trzepaczką około 5 minut. Zawartość rondla lekko zgęstnieje.
Sos powinien być doprawiony, dlatego dodaj sól i pieprz. Na końcu dorzuć ser i wszystko razem zamieszaj.
Makaron, który został już odcedzony wsyp do garnka, w którym był gotowany. Polej go sosem i pomieszaj, tak aby połączyć wszystkie składniki.
Tak przygotowany makaron przełóż do wcześniej wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Na wierzch dodaj jeszcze pozostałość sera i bułkę tartą.
Włóż do rozgrzanego piekarnia do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Pamiętaj, aby po wyciągnięciu zapiekanki, ostudzić ją.
Jako dekoracje możesz dodać na jej wierzch odrobinę posiekanego koperku.
Do zapiekanki należy dobrać makaron średniej grubości taki jak świderki, penne, czy kolanka. Można również wykorzystać kilka rodzajów serów. Istotne jest, aby ser dobrze się roztopił i był wyrazisty.