Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

Przepis dnia 2019-03-22
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 2760

Chrupiący makaron zapiekany z sosem pomidorowym z bakłażanem i mozzarellą.

Składniki

  • 3 pomidory
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • pól cebuli
  • ½ łyżeczki oregano
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 50 g parmezanu
  • Sól
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo bazylia, oregano)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mozzarella 200 g
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokroić bakłażany w plastry, posypać każdy solą z obu stron i odstawić na ok 20 minut.
    Przygotować sos: Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjęć skórkę i pokroić w kostkę, cebulkę i czosnek posiekać.

  2. Rozgrzać w małym garnku o grubym dnie oliwę, przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić pomidory.
    Gotować ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
    Sos zblendować i gotować jeszcze ok 5-10 minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.
    Można też użyć gotowego sosu pomidorowego, ok 100 ml.

  3. W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w plastry.
    Ugotować makaron zgodnie z instrukcją.
    Przelać makaron zimną wodą na sitku, odstawić na chwilę, żeby woda odciekła, potem przełożyć do miski i dodać masło.
    Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia.
    Z bakłażanów zetrzeć sól i wodę za pomocą ręcznika papierowego.
    Wymieszać w miseczce oliwę i zioła i nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to pędzelkiem).
    Plastry bakłażana podsmażyć (najlepiej na patelni grillowej).
    Do lekko przestudzonego makaronu dodać jajko zmieszane z solą, pieprzem i parmezanem, dobrze wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 marca Wygląda przepysznie, można powiedzieć, że to taka pizzo-tarta ;) Z taki składnikami znika w mig, mniam, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 08 marca Nie wiem czy wygodna w jedzeniu, ale wygląd i smakowo super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń