Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-03-2019
Chrupiący makaron zapiekany z sosem pomidorowym z bakłażanem i mozzarellą.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1808
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22315
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1808
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22315
Składniki
Pokroić bakłażany w plastry, posypać każdy solą z obu stron i odstawić na ok 20 minut. Przygotować sos: Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjęć skórkę i pokroić w kostkę, cebulkę i czosnek posiekać.
Rozgrzać w małym garnku o grubym dnie oliwę, przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić pomidory. Gotować ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Sos zblendować i gotować jeszcze ok 5-10 minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano. Można też użyć gotowego sosu pomidorowego, ok 100 ml.
W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w plastry. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Przelać makaron zimną wodą na sitku, odstawić na chwilę, żeby woda odciekła, potem przełożyć do miski i dodać masło. Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia. Z bakłażanów zetrzeć sól i wodę za pomocą ręcznika papierowego. Wymieszać w miseczce oliwę i zioła i nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to pędzelkiem). Plastry bakłażana podsmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Do lekko przestudzonego makaronu dodać jajko zmieszane z solą, pieprzem i parmezanem, dobrze wymieszać.